verborgen wijsheid

Wie woont er achter het masker dat we geleerd hebben op te zetten?

In elk mens is een egostructuur aanwezig die het Superego of Innerlijke Criticus genoemd wordt. Dit Superego heeft zich vanaf onze vroegste jeugd ontwikkeld. Het bevat de boodschappen van onze ouders, leerkrachten, vrienden en collega’s en niet te vergeten van onze cultuur. Alle boodschappen zijn geïntegreerd en geïnternaliseerd in je Superego. Het is niet meer dan een door de jaren heen opgebouwde verzameling van conditioneringen, overtuigingen en ideeën die je zowel hebt over jezelf als over de wereld om je heen.

Ondertussen zijn we ons niet altijd bewust van de stemmen van Superego. Ondertussen gaan deze mentale ‘inspanningen’ (want dat zijn het) vervolgens ongemerkt over in fysieke spanningen die op hun beurt weer alle ideeën over jezelf en je omgeving versterken. Zo draai je rond in cirkels en zet je jezelf meer en meer vast.

In welke vorm het Superego zich ook aandient, het zorgt ervoor dat we een masker opzetten naar de buitenwereld toe. Maar: wie woont er achter het masker dat we geleerd hebben op te zetten? Hoe ontdek je wat het masker is en hoe herken je zijn (verborgen) boodschappen?

Verborgen wijsheid gaat aan de hand van een landkaart van de persoonlijkheid in op het herkennen en onderzoeken van het Superego. Je ontdekt zijn boodschappen en waar deze mee te maken. Je leert hoe je je tot deze boodschappen kunt verhouden. Wanneer je de bewegingen van je lichaam en geest vrijelijk en zonder tussenkomst van het Superego kunt laten stromen, kan in iedere situatie een gevoel van ruimte, intensiteit en vrijheid ontstaan. Je hoeft niet langer iets op te houden, iets of iemand te zijn; je kunt eenvoudigweg ‘zijn’ in het moment. Een diepe ontspanning met alles wat zich aandient is het resultaat.

Daarnaast laat Verborgen wijsheid zien hoe je meer bewustzijn toe kunt laten in je eigen leven door je te realiseren wie je werkelijk bent en leren aanwezig te blijven in wat er gebeurt. Hierdoor leer je alle gevoelens, zelfs de meest pijnlijke, te dragen in jezelf. Je leert jezelf observeren zonder oordeel, waardoor je de sereniteit van stilte oprecht kunt ervaren in jezelf. Een stilte die naar voren kan komen als het zoeken van het ego gestopt is. De moed om jezelf te bevrijden van de invloed van het Superego en zijn sociale conditioneringen en onbewuste patronen is een reis op zich. Handig om dan wat handvatten te hebben.

{

"Denken helpt niet om te veranderen, je moet geraakt worden."

Jos Kessels 

Verborgen Wijsheid’ is te bestellen via Uitgeverij Samsara, de boekhandel of internet.
Meer informatie is ook te vinden op deze Facebook-pagina.