Zodra je je realiseert dat jij verantwoordelijk bent voor de vreugde en het verdriet, de angst en de overgave, de liefde en woede in je leven, is dat het begin van dichter bij je zelf komen.
Jij alleen kunt je eigen leven leven, jij alleen kunt daarbij groeien in liefde en bewustzijn en daarin ervaren dat het leven je precies datgene geeft waar je om vraagt.

 

– Erica Rijnsburger –

Over Erica Rijnsburger (1962)

Ik ben opgegroeid op het Twentse platteland in een stevig protestantse omgeving. Al vrij vroeg begonnen mij dingen op te vallen. Het geloof ging over onvoorwaardelijke liefde en jezelf geborgen weten. Dit was niet wat ik om mij heen zag. Mensen waren bang voor ziekte en dood en oordeelden daarnaast over anderen dat het een lieve lust was. Maar bovenal zag ik hoe mensen zichzelf klem zetten met regels en ideeën over hoe het hoort. Ooit in vrijheid geboren om vervolgens in onvrijheid te leven – een vraag die mij tot op de dag van vandaag bezig houdt…

Na mijn studie Toegepaste Onderwijskunde aan de toenmalige Technische Universiteit Twente heb ik ruim tien jaar gewerkt voor BSO/Origin, waar ik een business unit Management of Change opzette en een change management aanpak ontwikkelde voor uiteenlopende klanten van BSO/Origin. In die tijd heb ik twee maal een sabbatical gedaan, iets wat destijds nog niet echt gangbaar was. Deze periodes heb ik gebruik om te studeren en groepen te doen bij het Esalen Instituut in California – een vooruitstrevend instituut als het gaat om diep psychologisch transformatiewerk. Het was de ‘geboorteplaats’ van mensen als Aldous Huxley, Stanislav Grof, Timothy Leary, Carl Rogers, Joseph Campbell, Abraham Maslow, Gregory Bateson en Fritz Pearls. Ik heb voor mijn gevoel eindeloos mogen vertoeven in de wijsheid die het instituut ontwikkeld heeft.

Daarnaast heb ik werkervaring opgedaan bij het Ministerie van OCW en bij een tweetal kleine adviesbureaus. Eind 1999 ben ik voor mezelf begonnen en noemde mijn bedrijf Elenchis. De naam betekent ‘verwarring’ en is een fase in de Socratische Methode: alleen als ‘de ander’ in verwarring is, staat deze open om te leren.

Ik bracht mijn inzichten in het werken met mensen in binnen- en buitenland bij elkaar onder de noemer Bewustzijnscoaching. Kenmerkend hierbij is dat gesleutel aan ego (onze persoonlijkheid) achterwege blijft en dat we diep doordringen in ieders eigen Essentie. Zo ontstond langzaam maar zeker een eigen pad voor Zelfacceptatie en Zelfrealisatie. Dit pad verdiepte zich tijdens mijn werk als lijnmanager, coach, trainer en aanstuurder van multidisciplinaire teams.

Empathisch  –  Geduldig  –  Ervaren

Spanningen in samenwerking ontstaan doordat het voor veel  mensen lastig is om zichzelf te blijven onder alle omstandigheden. Voorbeelden daarvan zijn situaties waarin mensen te maken krijgen met politieke spelletjes, verborgen agenda’s, hoge verwachtingen of stress. Diegenen die wel zichzelf kunnen blijven, hebben en houden veel meer energie dan mensen die innerlijk verzet voelen en zichzelf dreigen kwijt te raken. 

Het pad van Zelfacceptatie en Zelfrealisatie kan verkend worden in tal van activiteiten, zoals lezingen, coachsessies, trainingen (voor overheid en bedrijfsleven) en retraites en ademwerk in binnen- en buitenland. Daarnaast leid ik coaches en managers op in het non-duale gedachtengoed (Opleiding Bewustzijnscoaching) en ben ik supervisor van coaches, psychologen en psychiaters in opleiding. Het onderliggende gedachtengoed gaat ook mee in trajecten voor mediation en teambuilding. Daarnaast ben ik schrijfster van een aantal boeken op het gebied van Bewustzijnsontwikkeling.

OPTIMALE MIX VAN COMPETENTIES

Ik werk deels alleen, deels via samenwerkingsverbanden met andere, internationale professionals waardoor er steeds een optimale mix van competenties ontstaat om in een partnership met de opdrachtgever vraagstukken omtrent samenwerking, leiderschap of persoonlijke ontwikkeling te onderzoeken, begrijpen en op te lossen.

MEER KIJKEN?

Patrick Kicken interviewde mij over Non-dualiteit en mijn visie daarop.
Bekijk het complete interview hier.

MEER LUISTEREN?

In deze podcast van Hello Radio word ik  geïnterviewd over mijn boek Verborgen Wijsheid. Het interview start op minuut 28:55.

Lees hieronder wat anderen over mij zeggen.

“Iedereen verdient een Erica.”

“Erica is uniek in haar enorme vakkennis en kunde en daarin onderscheidt zij zich van vele anderen.”

Erica is hartverwarmend, glashelder in haar analyses en een oprechte gids naar je eigen Zijn.

Als ik iets wil weten, bel ik Erica – zij is de lopende encyclopedie van ons transformatiewerk.

“Van zowel collega’s als vrienden krijg ik opmerkelijke reacties. Ze vinden me veranderd door de coaching en de retraite. Meer open, direct en onbezorgd.”

“Iedereen mag van Verborgen Wijsheid een persoonlijk Bijbeltje maken.” 

“Erica houdt altijd een heldere kijk en biedt unieke uit- en inzichten.”

“Erica gaat rechtstreeks naar de kern waardoor mensen onvermoede kwaliteiten in zichzelf ontdekken.”

“Erica is een topcoach en therapeute, voorheen werkend als manager in de ICT consultancy. Ze brengt in iedere opdracht jarenlange ervaring mee. Hoewel ze een drukke eigen praktijk heeft, kunnen we haar ook af en toe inschakelen voor die opdrachten waar te midden van alle hectiek precies dat gevraagd wordt: rust en eenvoud in persoonlijk en professioneel leiderschap.”

“Twintig jaar geleden werkte ik bij een verzekeringsmaatschappij en volgde ik met mijn collega’s een meerdaagse teambuildingsessie. De begeleidster was op een onzichtbare manier aanwezig en stuurde onze gesprekken feilloos naar de essenties. Hierdoor heeft geen enkele andere training ooit zoveel impact op mij gehad als die ‘legendarische’ sessie en ik heb meer dan eens haar naam doorgegeven. De naam van deze begeleidster: Erica Rijnsburger.”

“Erica heeft het talent om direct bij de kern uit te komen. Ze draait nooit om de hete brij heen en geeft je op een directe en eerlijke manier inzicht in de vreemde gedragspatronen die je soms jarenlang meedraagt en je persoonlijke effectiviteit danig in de weg kunnen zitten. Niet alleen is ze helder, scherp en direct, belangrijker nog is dat dit alles gebeurt met een liefdevolle warmte in een omgeving gebaseerd op vertrouwen en wederzijds respect.”

“In Erica’s handen verandert een groep willekeurige mensen in een goed functionerend team wat werkt als één organisme. Het is haar missie om uit elke persoon het beste naar boven te halen. Ze is integer, warm, intelligent, scherp en heeft een geweldig gevoel voor humor.”

“Erica is een van de meest authentieke mensen die ik ooit heb ontmoet. Ze weet zaken altijd tot op de bodem uit te zoeken, wat er ook gebeurt. En iedereen voelt zich daar goed bij, want ze weet altijd een atmosfeer vol veiligheid en zekerheid te creëren. Werken met Erica is een onbeschrijfelijke ervaring, kan ik u vertellen.”