Masterclass Self-Care

Denken helpt niet om te veranderen, je moet geraakt worden.

~Jos Kessels

-

Retraites

Masterclass Self-Care

Een intensieve oriƫntatie op de unieke relatie tussen levenshouding en lichaamsdynamiek

Data: in overleg als er een groep is

Self-Care gaat verder dan het op tijd gas terug nemen en leuke dingen gaan doen. Self-Care gaat over het ontdekken van je eigen lichaamstaal en ernaar leren luisteren waardoor je boodschappen van het lichaam- en zenuwstelsel  kunt reguleren. Door een betere afstemming met je eigen fysiologie en gevoelsleven wordt het makkelijker je te verhouden met de buitenwereld. Immers in het lichaam ontstaat het begin van elke mentale en/of emotionele prikkel. Self-Care start daarom met het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn, het gegrond zijn in jezelf en het krijgen van contact met je eigen Inner Observer, de inwezige aanwezigheid. 

Achtergrond

De wereld waarin we doorgaans leven kan aanvoelen als gestold bewustzijn. Gestold bewustzijn kenmerkt zich door een zekere mate van vastzitten. Dit vastzitten ontstaat onder andere door alle concepten, ideeën over hoe het hoort, leefregels die we onszelf opleggen en zelfbeelden waaraan we moeten voldoen. Datzelfde geldt voor ons gevoelsleven. We raken onder (vermeende) druk makkelijk het contact kwijt met onze werkelijke behoeften en met gevoelens als tevredenheid, verbondenheid en gelukzaligheid. We weten niet altijd meer wat ons beweegt, terwijl we ondertussen veel moeten van onszelf. Ook hierdoor verkrampt ons lichaam en raakt een deel van onze vitaliteit verloren. Deze verkramping werkt vervolgens door in al onze relaties, waardoor die volgens vaste patronen gaan verlopen en je jezelf steeds hetzelfde gedrag ziet vertonen. Self-Care blijkt de sleutel om je te bevrijden van gedragingen die je niet langer dienen. Hierdoor put je jezelf aanzienlijk minder uit en worden je relaties authentieker, autonomer en sprankelender. Vanuit een diepere gronding in jezelf zal het authentieke Zelf met al zijn kwaliteiten makkelijker naar buiten kunnen komen.

Inhoud van de retraite

Gedurende drie dagen ontdek je de dynamische levenskrachten waaruit je bent opgebouwd en hoe die werkzaam zijn in jezelf. Je leert je eigen fysiologie herkennen en ermee werken. Verschillende werkvormen als meditaties, lichaamswerk en ademsessies zijn daar ondersteunend aan.

Meer over deze Masterclass lees je in de folder die je hiernaast kunt downloaden.

Nieuwsbrief

Elenchis stuurt 4 tot 5 keer per jaar een nieuwsbrief met activiteiten en retraites aangaande bewustzijnsontwikkeling. Wil je op de hoogte gehouden worden, klik dan op deze link om je in te schrijven.