Omgaan met het Superego

Als we geloven dat degene van wie we houden anders moeten zijn dan ze zijn, dan heb we helemaal geen relatie met hen. We hebben dan een relatie met een ideaalbeeld in ons hoofd, een relatie met onze eigen gedachten.

Scott Kiloby

-

Retraites

Omgaan met het Superego

Ontmoet je Superego (Innerlijke Criticus), begrijp zijn werking en creƫer zoveel meer ruimte, vrijheid en speelsheid in je werk en leven

Data: 4 t/m 6 juni 2020
Het Superego (je innerlijke criticus) vormt samen met het Onbewuste en het Ego de psyche van de mens. Het Superego is een boeiende structuur. Enerzijds functioneert het als je geweten met wie je een goede verstandhouding kunt opbouwen; anderzijds kan het Superego zich ontpoppen tot een dwingende structuur waarmee het lastig samenwerken is. Dan gedraagt het Superego zich als een ware dictator die op werkelijk alles wat je wilt, doet, voelt en denkt commentaar heeft. Meer inzicht in het hoe en waarom van het Superego, zijn werking en invloed op jou zal je losser en vrijer maken ten opzichte van deze criticus. Het is deze ruimte en beweeglijkheid waarnaar we op zoek gaan in de retraite. Meer informatie over de retraite lees je in de PDF die je hiernaast kunt downloaden.

Wil je alvast weten welke Superegoboodschappen bij jou het sterkst aanwezig zijn? Vul dan de test in die je eveneens hiernaast kunt downloaden. Invullen duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. De test opent in excel en de uitslag wordt na het invullen automatisch onderaan de pagina berekend. Wil je meer weten over hoe het Superego zich in het dagelijks leven kan uiten? Klik hier om verschillende artikelen over het superego te lezen.

This being human is a guest house. Every morning a new arrival. A joy, a depression, a meanness, some momentary awareness comes as an unexpected visitor. Welcome and entertain them all!
~ Jalaluddin Rumi

Nieuwsbrief

Elenchis stuurt 4 tot 5 keer per jaar een nieuwsbrief met activiteiten en retraites aangaande bewustzijnsontwikkeling. Wil je op de hoogte gehouden worden, klik dan op deze link om je in te schrijven.