De reis van de heldin

Bezig zijn om anderen te veranderen is goed beschouwd een daad van agressie.

~ Erica

-

Retraites

De reis van de heldin

Data: 24 t/m 26 jan 2019

De reis van de heldin is gebaseerd op het epos van Joseph Campbell. De centrale vragen voor iedereen die behoefte heeft om zichzelf te leren kennen zijn 'wie ben ik' en 'wat kom ik hier doen'. Om dat te weten te komen, zit er niets anders op dan op reis te gaan. Je comfortzone uit. En als je het zelf niet doet, dan 'gooit' het leven je wel uit je comfortzone. We komen in situaties terecht - soms plezierig, soms pijnlijk - waarbij we gedwongen worden op reis te gaan naar het diepste van onszelf. In de archetypische verhalen, mythen en sprookjes wordt dit 'de oproep' genoemd. Als we aan die oproep of uitnodiging gehoor gaan geven, begint de reis en wordt het bekende ingeruild voor het onbekende. Om niet helemaal te verdwalen in deze reis bestaat er een reisgids waarin je leert de archetypische stappen te herkennen. De reisgids geeft je houvast op de momenten dat het lastig wordt. Of in de woorden van Joseph Campbell zelf:

We hoeven het avontuur niet alleen te wagen. Want de helden van alle tijden zijn ons voorgegaan. We kennen de weg in het labyrint. We hoeven alleen maar de draad te volgen van het heldenpad. En waar we dachten een gruwel te treffen, vinden we een god. Waar we dachten anderen te doden, doden we onszelf. Waar we dachten de wereld in te gaan, komen we in het centrum van ons eigen bestaan. Waar we dachten alleen te zijn, zijn we een met de hele wereld.

Herken je het verlangen om meer jezelf te zijn? Meer van jezelf te weten te komen? Je minder aan te passen aan je omgeving en je eigen koers te vinden vanuit integratie en verbondenheid met je omgeving? Heb je behoefte om zin te geven aan de gebeurtenissen die je overkomen of waar je middenin zit? Geef je dan op voor deze driedaagse retraite door een mail te sturen aan erica@elenchis.nl of jacquelinesteggink@hotmail.com