Mediation

Het ik-besef waarvan we ons nu bewust zijn, is slechts een geslonken overblijfsel van een veel meer omvattend besef – een besef waarin het universum was opgenomen en dat uitdrukking gaf aan de onverbrekelijke verbinding van het ego met de buitenwereld.

~ Sigmund Freud

-

Mediation en Dialoog

Het doen van zelfonderzoek lukt je niet altijd alleen. Soms zijn in je onderzoek ook anderen betrokken. Je begrijpt hoe je zelf in elkaar zit en hoe de gedachten- en gevoelswereld van de ander eruit ziet, maar toch ontkom je niet aan irritaties en (kleine) ergernissen over de werkwijze van de ander, afspraken die steeds maar anders ingevuld lijken te worden en verwachtingen die niet waargemaakt worden, hoe sterk jullie ook je best doen. In dat geval kan een mediationgesprek of -traject uitkomsten brengen.

Niet in afzondering zullen we onszelf ontdekken, maar in de stad, in de menigte, als ding onder de dingen, als mens onder de mensen ~ Jean Paul Sartre

De mediation die Elenchis voorstaat heeft niets van doen met mediation die soms door de rechtbank opgelegd wordt aan twee of meer mensen. De mediation die hier gedaan wordt, betekent dat we vanuit wederzijds respect op zoek gaan naar de bron achter onze interpretaties, irritaties en soms ook onze wanhoop omdat een efficiënte en plezierige samenwerking maar niet lijkt te lukken. Ook privé kan je dit overkomen: jij en je partner zijn goed georganiseerd met werk en kinderen, maar je bent elkaar ook een beetje verloren in de tijd.

Een van de onderliggende oorzaken is dat we als mens de neiging hebben beelden vast te zetten. Beelden over onszelf, de situatie en elkaar. Mediation gaat daarom ondere andere over het doorprikken van die beelden en de aannames en ervaringen die daaraan ten grondslag liggen. Daarmee is de mediation veel meer een dialoog, waarbij de deelnemers ontdekken dat elk individueel perspectief een uniek uitzicht opent op een grotere realiteit. De realiteit wordt daarmee weer verrassend licht, fris en levendig. Door je beelden had je immers diezelfde realiteit in een 'still', in een 'freeze' vastgezet waardoor de realiteit als taai en weerbarstig ervaren werd. Maar door vanuit een open en onderzoekende houding te luisteren naar jezelf en de ander ontdek je hoe je relateert met de ander, hoe je contact maakt, maar er ook weer van weg gaat. Je komt bij je eigen reactiviteit terecht en de neiging om de ander te overtuigen of anderszins te beïnvloeden. Je gaat ook voelen dat dit een 'daad van agressie' is: je wilt de ander veranderen omdat dat jou beter uitkomt. Maar in het proces stuit je ook op een wederzijds verlangen om meer uit jezelf en de ander te halen, meer synergie te creëren zodat de uitdagingen waar je samen voor staat in je directieteam of anderszins ook soepel, creatief en op intelligente wijze aangegaan kunnen worden. Je leert en ontdekt hoe je af kunt stemmen op jezelf en de ander zonder je aan te hoeven passen aan de ander en zonder alle ruimte in te nemen of weg te geven. Op die momenten kan er een werkelijke ontmoeting ontstaan.

Afhankelijk van de aard van de vraagstelling kan de mediation of dialoog 1 tot 5 gesprekken omvatten, verspreid in de tijd. Deze vorm van mediation is geschikt voor alle soorten relaties, werk of privé. De enige randvoorwaarde is het verlangen om samen verder te gaan.

Naar boven