Wat doet Elenchis

Als we geloven dat degene van wie we houden anders moeten zijn dan ze zijn, dan heb we helemaal geen relatie met hen. We hebben dan een relatie met een ideaalbeeld in ons hoofd, een relatie met onze eigen gedachten (Scott Kiloby).

-

Welkom op de website van Elenchis

Erica Rijnsburger is oprichter van het bedrijf Elenchis (1999) en van de Academie voor Bewustzijnsleer en Non-Dualiteit (2012). Ze is de grondlegger van Bewustzijnscoaching. Deze stroming herenigt twee paden in zich: hoe kunnen we rusten in zijn en hoe gaan we om met de stemmen en afweren in onszelf die ons vandaan houden bij het rusten in zijn. Waar de meeste filosofische, psychologische, therapeutische, mindfulness of fysiek-georiënteerde richtingen één van deze paden bewandelenen, integreert Bewustzijnscoaching beide op een unieke manier. Deze manier vind je terug in zowel coachtrajecten, mediationretraites, trainingen, ademsessiesteambuilding, intervisie en supervisie als in de opleiding tot bewustzijnscoach. Elenchis en de Academie zijn gevestigd in Delft en werkt met zowel individuen als groepen en met zowel organisaties als particulieren.

Wat kan Elenchis voor mij betekenen?

Een vraag naar coaching of begeleiding staat zelden op zichzelf. Doorgaans is er al van alles uitgeprobeerd. Soms met resultaat, soms met alleen nog maar meer verwarring als uitkomst. Begrijpen en ordenen van de situatie waarin je zit en de gedachten en gevoelens die daarmee gepaard gaan, is daarom een belangrijk aspect van elk traject. Je krijgt handvatten voor en steun bij het doen van zelfonderzoek, het opbouwen van zelfkennis en het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn waardoor je authentieker en efficiënter met tal van situaties om kunt gaan. Je eigen ervaringen staan daarin centraal. Onbevooroordeeld onderzoek je met mildheid, nieuwsgierigheid en humor de kern van je eigen drijfveren, gedachten en emoties. Door een versterkt lichaamsbewustzijn herken je je eigen re-activiteit eerder. Zo bereik je snel de diepere lagen in jezelf. Je krijgt geen set van regels aangereikt hoe je het leven moet leiden maar je wordt ondersteund in het ontdekken van je eigen richting en waarheid. Daarbij leer je onder andere hoe je een goede relatie kunt opbouwen met het Superego (je Innerlijke Criticus) waardoor meer rust, ruimte en vrijheid ontstaat dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Op basis van eeuwenoude vormen van zelfonderzoek ontdek je hoe werkelijk contact kan ontstaan en dat elke situatie bespreekbaar is. Het pad dat je zo bewandelt, is een rijk en persoonlijk pad dat voor iedereen anders zal zijn.

Wat betekent de naam Elenchis?

De Elenchis is de eerste fase uit de dialogen van Plato. In deze fase onderzoekt iemand op kritische wijze zijn mening en inzicht over de aard der dingen. Door zelfonderzoek en inquiry stel je daadwerkelijk al je opvattingen op proef en je bent bereid al je meningen en vooronderstellingen even op te schorten. Het resultaat is een creatieve verwarring (de aporie), waarna jouw zoektocht naar het ware inzicht kan beginnen. Dit proces leidt tot innerlijke rust en een diepe verbondenheid met alle facetten van het leven zelf. En in de acceptatie van alles ‘wat is’ ligt eigen innerlijke wijsheid en een rijkdom aan vele kwaliteiten op je te wachten om opnieuw ontdekt te worden.

Elenchis komt oorspronkelijk van het Griekse werkwoord elegchoo en betekent onder andere weerleggen, onderzoeken, ondervragen, rekenschap vragen, aan de dag brengen en aan de kaak stellen. Het woord kan trouwens ook 'ellendeling' betekenen...

Naar boven