Alles wat je denkt dat je bent, dat ben je niet.

 

– SRI NISARGADATTA MAHARAJ –

DE REIS VAN DE HELD(IN) Summer School

Data: 13 en 14 augustus 2021

De reis van de held(in) is gebaseerd op het epos van Joseph Campbell. Alle grote verhalen uit de wereldgeschiedenis zijn bedoeld om de mens inzichten, duidingen en richtlijnen te geven voor zijn reis door het leven. We leren uit die grote verhalen hoe om te gaan met vreugde en pijn, met winst en verlies, met vitaliteit en angsten, met liefde en eenzaamheid. De metafoor is een heel krachtige: om jezelf te leren kennen zit er niets anders op dan op reis te gaan. Je comfortzone uit. En als je het zelf niet doet, dan ‘gooit’ het leven je wel uit je comfortzone. We komen in situaties terecht – soms plezierig, soms pijnlijk – waarbij we gedwongen worden op reis te gaan naar het diepste van onszelf. In de archetypische verhalen, mythen en sprookjes wordt dit ‘de oproep’ genoemd. Als we aan die oproep of uitnodiging gehoor gaan geven, begint de reis en wordt het bekende ingeruild voor het onbekende. Om niet helemaal te verdwalen in deze reis bestaat er een reisgids waarin je leert de archetypische stappen te herkennen. De reisgids geeft je houvast op de momenten dat het lastig wordt. Of in de woorden van Joseph Campbell zelf:

We hoeven het avontuur niet alleen te wagen. Want de helden van alle tijden zijn ons voorgegaan. We kennen de weg in het labyrint. We hoeven alleen maar de draad te volgen van het heldenpad. En waar we dachten een gruwel te treffen, vinden we een schat. Waar we dachten anderen te doden, doden we onszelf. Waar we dachten de wereld in te gaan, komen we in het centrum van ons eigen bestaan. Waar we dachten alleen te zijn, zijn we één met de hele wereld.

{

Drie dagen op reis met mezelf in een veilige setting met een groep mooie mensen o.l.v. Jacqueline en Erica. Spannend, verrassend, bevrijdend. Vrolijk, liefdevol; soms ook verdrietig, ontroerend. Vol met onderzoeken, voelen, spelen, stilte, ademen, humor en joy. Om uiteindelijk uit te komen bij mijn kern. Voor mij was het een wake-up-call. Ik ben volledig wakker geworden.

Eén van de deelnemers aan een driedaagse Reis vorig jaar

Het doel van deze Summer School is … twee dagen verblijven in Niemandsland. Niemandsland is de Liminale wereld, de tussentijd van niet-weten.  Niemandsland is voor velen van ons een onbekende en uitdagende plek om te zijn. Ongemerkt gaan we de tijd van niet-weten opvullen met ervaringen en kennis uit het verleden om houvast te vinden. Sommigen blijven doen wat ze altijd deden. Anderen verstarren en blijven in de wachtkamer van hun leven hangen tot het overwaait. Het risico van al dergelijke strategieën is dat anderen in de tussentijd jouw toekomst bepalen. Zo gaat de tussentijd aan je voorbij terwijl je deze tijd ook had kunnen gebruiken om jouw eigen wijsheid te ontginnen. Zin om Niemandsland eens in te gaan? Geef je dan op voor deze twee dagen Summer School door een mail te sturen aan erica@elenchis.nl  of Jacqueline@dereisvandeheldin.nu.

MEER INFORMATIE

Wil je meer weten over deze retraite? Download dan hieronder de brochure door op de afbeelding te klikken.