Meditatie 4: in contact blijven met het zelf

Hoe gevangen je je voelt in je leven hangt helemaal af van de diepte van je openheid. Hoe geslotener je bent en hoe meer je je uit je ervaringen terugtrekt, hoe geïsoleerder je je voelt.

~ David Deida

-

Meditaties en visualisaties

Meditatie 4: in contact blijven met het zelf

in aanwezigheid van anderen

De Kath meditatie is een meditatie die ons leert om contact te houden met aanwezigheid. Het Kath punt is een energetisch punt vlak onder onze navel en wordt ook wel Qi of Hara punt genoemd. Contact met dit punt helpt je om gecenterd te blijven. Regelmatig mediteren op dit punt maakt dat je jezelf meer en meer kunt ervaren en dat je kunt rusten in jezelf.

Als we echter in de buurt van anderen zijn, is het veel lastiger om contact te blijven houden met onze eigen aanwezigheid. Of je nu aan tafel zit met je gezin, vergadert met vijf anderen, in de stad loopt of op een receptie bent van je werk, zodra we tegenover iemand zitten of staan, lijkt het alsof we in een spiegel kijken. Alleen ziet het spiegelbeeld er anders uit dan wijzelf en ontstaat er verwarring. We zijn niet de ander maar we nemen de ander wél waar via onze eigen waarneming en wijze van oordelen. Daarnaast verliezen we veel energie met het kijken naar mensen en voorwerpen om ons heen. Met elke blik naar buiten gooien we ook een deel van onze aandacht, energie en stilte naar buiten. Tenminste, als we kijken zonder van binnen gecenterd te zijn. Gecenterd betekent gegrond, geaard en in contact zijn met aanwezigheid (het Kath punt).

Maar er gebeurt nog iets. Zodra iets of iemand ons blikveld binnenkomt zijn we geneigd de ruimte te polariseren in ‘ik hier’ en ‘de ander of dat voorwerp daar’. Onze fysiologie en energiehuishouding veranderen ogenblikkelijk. Door deze veranderingen hebben we vervolgens grote moeite om bij onszelf te blijven. Onze aandacht gaat zo vanzelfsprekend uit naar het andere dat onze eigen ruimte lijkt te verdwijnen. Mede hierdoor krijgen het superego en onze gewoontepatronen de kans om de situatie over te nemen. We gaan zorgen voor de ander, proberen ons te onttrekken aan de ander, nemen verantwoordelijkheden over of worden afhankelijk van de ander omdat we deze op een andere manier belangrijk maken. We schieten volop in projecties, reacties, oordelen en meningen. Er ontstaat verwarring en we raken verstrengeld in wat er tussen ons en de ander plaatsvindt. Deze meditatie laat je ervaren wat er kan gebeuren en maakt je daar meer bewust van waarbij je altijd terug kunt naar je eigen aanwezigheid.