Meditatie 2: donkermeditatie en focus op de pijnappelklier

Zodra je iemand anders verantwoordelijk maakt voor jouw verwarring en pijn heb je de sleutel voor je geluk uit handen gegeven.

~ Isaac Shapiro

-

Meditaties en visualisaties

Meditatie 2: donkermeditatie en focus op de pijnappelklier

Deze meditatie is een variant op de hemelmeditatie (meditatie 1). Nu ga je echter niet het licht en de helderheid binnen maar het donker. De meditatie is afkomstig van de Essenen, een Joods religieuze groepering rond onze jaartelling die God of het Goddelijke als volstrekte en absolute duisternis beschouwden. De kern van de meditatie is het binnengaan van dit donker om het donker helemaal te kunnen beleven en ermee te versmelten. Dit is nog niet zo makkelijk omdat we als mens van nature bang zijn voor het donker. Ooit waren de nachten gevaarlijk en onheilspellend en maakten we vuur bij onze grotten om wilde dieren te verjagen. Die angst is zo diep in ons verankerd dat veel mensen ook nu nog regelmatig slapen met een klein geruststellend lampje aan. 

Duisternis is eeuwig en oneindig. Het werd door de Essenen de vorm der vormen genoemd. Duisternis is altijd aanwezig net als Bewustzijn zelf. Licht komt op en gaat maar duisternis blijft. ’s Ochtends komt de zon op en wordt het licht; ’s avonds gaat de zon onder en wordt het donker. Donker en duisternis worden doorgaans geassocieerd met ziekte en dood; licht daarentegen met leven en groei. Op het moment dat we in staat zijn om voorbij al onze angsten te gaan en het duister werkelijk binnen te gaan, komt er een totale ontspanning waarin we onszelf als helder, licht en stralend kunnen ervaren.

Als je drie maanden lang een uur per dag bewust en in volle aanwezigheid in het donker verblijft, zal je gevoel van afgescheidenheid verminderen. Je voelt je niet langer een eiland maar valt samen met de oceaan. Een verblijf in het donker heeft ook fysieke effecten. Door in het donker te mediteren worden de zintuigen tot rust gebracht en vertragen hartslag en ademhaling. Een diepe rust is het resultaat.

Tegelijkertijd wordt de pijnappelklier (de epifyse) door het mediteren in het donker geactiveerd. Dit is een endocriene klier in het centrum van ons brein. Het heeft de vorm van een oog en heeft net als een oog ook een netvlies en is op dezelfde manier gevuld met vloeistof. De pijnappelklier wordt om die reden ook wel ons derde oog genoemd. De klier is verantwoordelijk voor het aanmaken van serotonine, melatonine en dimethyltryptamine (DMT). Deze hormonen zorgen voor gevoelens van vrede, kalmte en gelukzaligheid en regelen ons bioritme. Ze hebben invloed op ons zelfvertrouwen en onze gemoedstoestand en houden ons wat makkelijker in een hogere staat van bewustzijn. De pijnappelklier wordt in uiteenlopende tradities met zevende chakra of kruinchakra aangeduid. In Egyptische afbeeldingen zie je de pijnappelklier terug als het oog van Horus.

Mediteren op de pijnappelklier is heilzaam en vrij eenvoudig. Je doet het als volgt. Adem eerst drie keer rustig in en uit. Ontspan op de plek waar je zit. Doe je ogen dicht en breng je aandacht naar het gebied vlak boven de wenkbrauwen. Dan trek je als het ware je aandacht naar binnen door met gesloten ogen lichtjes naar boven te kijken. Doe dit rustig en zonder jezelf te forceren. Als je draaierig wordt, hoofdpijn krijgt of het idee hebt dat je met gesloten ogen scheel aan het kijken bent, doe dan iets minder je best. Adem rustig in en uit. Op een gegeven moment merk je dat je ogen als vanzelf blijven rusten op de plek van de pijnappelklier. Als je dit regelmatig doet merk je dat je als vanzelf meer en meer je aandacht gefocust kunt houden. Meer informatie hierover vind je in het boek Non-duale Wijsheid.