Methode en Inspiratie

There is an art of seeing thing as they are; without naming, without being caught in a network of words, without thinking interfering with perception.

~ Krishnamurti

-

Inspiratie

Inspiratiebronnen

De inspiratiebronnen voor de Bewustzijnsleer komen uit de neurologie, de westerse en oosterse psychologie, de integratieve therapie, de (reform)pedagogiek, transpersoonlijke psychologie, kwantumfysica, bio-energetica, theosofie, filosofie, advaita vedanta, familieopstellingen, spiritualiteit alsmede inzichten uit diverse religieuze stromingen. Het werk van Almaas en de vertaling daarvan die Carla Verberk en Remmelt van Kleef maken in het Centrum voor Tantra hebben een bijzondere plek in mijn werk. Hun methode voor het omgaan met het Superego in al zijn verschijningsvormen (zie dit artikel over Superego) en het doen van zelfonderzoek (inquiry genoemd, zie dit artikel) is een efficiënte en zeer liefdevolle manier om een grotere vertrouwdheid met jezelf te krijgen en daarmee meer contact met mensen in je omgeving. Dagelijks passen zowel ikzelf als de aangesloten coaches en trainers met veel plezier en de nodige worsteling deze  inzichten toe in ons werk en leven.

In de boekenlijst onderaan deze pagina vind je een gedeelte van de bronnen waarop Bewustzijnsleer gebaseerd is, mocht je je onderzoek willen vervolgen. Ook vind je daar een lijst met leuke en aanverwante websites.

Brede kijk op gedrag

Omdat gedrag zoveel meer omvat dan alleen vanuit een psychologische invalshoek bekeken kan worden, hebben we een stevige basis in het organisatie-adviesvak en van daaruit oog voor tal van (groeps)processen die spelen op de werkvloer, zowel inter- als intrapersoonlijk. Alle aangesloten leiderschapscoaches hebben hun ervaringen aangevuld met training in het diagnosticeren van problemen op het gebied van leiderschap, disfunctioneel teamgedrag, sociale afweermechanismen en organisatiecultuur. Het werk van Manfred Kets de Vries, Joseph Jaworkski, Peter Senge en Otto Scharmer is daarin leidend maar ook dat van vele andere schrijvers en adviseurs in dit vak.

Earth Charter

Elenchis respecteert de waarde van alle levensvormen en onderschrijft daarom de principes van Earth Charter.

 

Naar boven