Beschrijving Verborgen Wijsheid

Bezig zijn om anderen te veranderen is goed beschouwd een daad van agressie.

~ Erica

-

Verborgen wijsheid

Wie woont er achter het masker dat we geleerd hebben op te zetten?

In elk mens is een egostructuur aanwezig, die het Superego of Innerlijke Criticus genoemd wordt. Dit Superego heeft zich vanaf onze vroegste jeugd ontwikkeld en het voorziet al onze gevoelens, gedachten en handelingen van een ‘ondertiteling’. Je Superego is een door de jaren heen opgebouwde verzameling van conditioneringen, overtuigingen en ideeën die je zowel over jezelf hebt als over de wereld om je heen. Deze mentale ‘inspanningen’ (want dat zijn het) gaan vervolgens over in fysieke spanningen en deze versterken weer alle ideeën over jezelf en je omgeving.  In welke vorm het superego zich ook aandient, het zorgt ervoor dat we een masker opzetten naar de buitenwereld toe.

Maar: wie woont er achter het masker dat we geleerd hebben op te zetten? Hoe ontdek je wat het masker is en hoe herken je zijn (verborgen) boodschappen?

Verborgen wijsheid gaat aan de hand van een landkaart van de persoonlijkheid in op het herkennen en onderzoeken van het Superego. Je ontdekt zijn boodschappen en waar deze mee te maken. Je leert hoe je je tot deze boodschappen kunt verhouden. Wanneer je de bewegingen van je lichaam en geest vrijelijk – zonder  tussenkomst van het Superego – kunt laten stromen, kan in iedere situatie een gevoel van ruimte, intensiteit en vrijheid ontstaan. Je hoeft niet langer iets op te houden, iets of iemand te zijn; je kunt eenvoudigweg ‘zijn’ in het moment. Je ervaart op een diep niveau je eigenwaarde, onafhankelijk van het oordeel van je Superego of van anderen. Een diepe ontspanning met alles wat zich aandient is het resultaat.

Daarnaast laat Verborgen wijsheid zien hoe je meer bewustzijn toe kunt laten in je eigen leven door je te realiseren wie je werkelijk bent en leren aanwezig te blijven in wat er gebeurt. Hierdoor leer je alle gevoelens, zelfs de meest pijnlijke, te dragen in jezelf. Je leert jezelf observeren zonder oordeel, waardoor je de sereniteit van stilte oprecht kunt ervaren in jezelf. Een stilte die naar voren kan komen als het zoeken van het ego gestopt is. De moed om jezelf te bevrijden van de invloed van het Superego en zijn sociale conditioneringen en onbewuste patronen is een reis op zich. Handig om dan wat handvatten te hebben.

'Verborgen Wijsheid' is te bestellen via Uitgeverij Inzicht, de boekhandel of internet.

Meer informatie is ook te vinden op deze facebook pagina.

Naar boven