Superego

Hoe gevangen je je voelt in je leven hangt helemaal af van de diepte van je openheid. Hoe geslotener je bent en hoe meer je je uit je ervaringen terugtrekt, hoe geïsoleerder je je voelt.

~ David Deida

-

Artikelen

Superego

Ken jij ook die commentaarstem in je hoofd? Dat is je Superego!

Iedereen heeft er in meerdere of mindere mate mee te maken: je wilt iets doen of zeggen en opeens hoor je een klein stemmetje in je achterhoofd die zegt dat je het maar beter niet kunt doen, want je kúnt het helemaal niet. Of de stem laat je weten dat niemand op jou en je mening zit te wachten of vertelt je dat het onzin is wat je wilt zeggen. Op die momenten heb je te maken met je Superego, de innerlijke criticus.

Het Superego is een onderdeel van onze egostructuur die in beweging komt als er iets op het spel staat, als je iets anders wilt doen dan anders of als je wilt uitreiken naar de buitenwereld. Het Superego is gebaat bij de status quo en houd je gevangen in allerlei regels, want dan gaat het ‘goed met jou’. Daarom is het ook een teken van persoonlijke groei als je Superego opspeelt. Om de lessen van het Superego goed te doorgronden is het belangrijk een goede werkrelatie op te bouwen met je Superego. Hoe je dat kunt doen lees je in de artikelen die je hiernaast gratis kunt downloaden.

Wil je weten welke Superegoboodschappen bij jou het sterkst aanwezig zijn? Vul dan de test in die je eveneens hiernaast kunt downloaden. Invullen duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. De test opent in excel en de uitslag wordt na het invullen automatisch onderaan de pagina berekend.