In presence zijn

Bezig zijn om anderen te veranderen is goed beschouwd een daad van agressie.

~ Erica

-

Artikelen

In presence zijn

Drie kwaliteiten om aanwezig te blijven in een beweeglijke omgeving

Verandering is onderdeel van het menselijk bestaan. Je lichaam verandert, relaties komen en gaan, kinderen groeien op en gaan de deur uit en je werk verandert voortdurend. Ditzelfde geldt voor je innerlijke wereld. De inhoud van je gevoelens zijn eveneens continu in verandering. Het ene moment ben je blij en kun je je niet voorstellen dat je gisteren zo ongelukkig was. Enkele uren of dagen later ben je intens verdrietig en kun je je niet voorstellen dat dàt ooit overgaat.

Binnen de Bewustzijnsleer is er een sterk besef van deze veranderlijkheid der dingen en van de creatieve manifestatie van het leven als een steeds veranderende stroom van verschijnselen. Je leert om mee te bewegen met de stroom van verschijnen en verdwijnen en met het proces van verandering. Je ontdekt hoe je de gebeurtenissen in je leven vol kunt beleven zonder je eraan te hechten en hoe je jezelf kunt rijpen aan zowel pijn als vreugde. Dit meestromen geeft een gevoel van ontvouwen, groei, verandering, souplesse, levendigheid, dynamiek en nieuwe mogelijkheden.

Deze rijke souplesse is niet onze dagelijkse ‘normale’ ervaring. In plaats van soepel, open en meestromend, ervaar je jezelf als stijf, gesloten en onbeweeglijk. Deze strakheid is ook te zien in het pantser van het lichaam en in het voelen en denken. Naarmate je echter leer hoe je jezelf meer kunt ontvouwen in alle veranderingen - in plaats van ertegen te vechten of de veranderingen op een bepaalde manier te willen beïnvloeden - én naarmate je leert dat wat in je is, waar te nemen en op te merken, merk je dat je soepeler wordt in het omgaan met alle beweging. Je kunt aanwezig zijn - in presence zijn - met wat zich aandient. Je stroomt mee met wat er is en je neiging om controle uit te oefenen zal aanzienlijk verminderen.

Presence is een samentrekking van present en sensing. In presence zijn betekent dat je wakker en alert bent en gevoelig voor allerlei sensaties in en om je heen. Om dit te bereiken heb je slechts drie kwaliteiten nodig. Lees er meer over in het artikel dat je hiernaast gratis kunt downloaden.