Wat is bewustzijnsleer?

De bereidheid om kwetsbaar te zijn is de poort naar je diepste kracht, en juist het bouwen van pantsers en het verhullen van je onzekerheid brengen je onmacht  zo duidelijk aan het licht.

~ Erik van Zuydam

-

Artikelen

Wat is bewustzijnsleer?

En hoe wordt er dan gecoacht?

Bewustzijnsleer gaat uit van de gedachte dat er door allerlei ervaringen in ons leven een verdeeld bewustzijn in onszelf is ontstaan: een deel van ons kan naar de wereld kijken en deze ervaren zoals deze zich nu werkelijk aan ons voordoet; andere delen in ons zien en ervaren de wereld door de ogen van degene die ooit gekwetst is geweest.

Door deze verdeeldheid ervaren we situaties op de meest uiteenlopende manieren. Het ene moment hebben we grip op ons leven en voelen we ons competent; het andere moment voelen we ons schuldig, boos, geïrriteerd, tekort gedaan of niet erkend. En omdat er tijdens die momenten vanuit ons dagelijks bewustzijn niet direct iets heel bijzonders lijkt te zijn gebeurd, kunnen we deze stemmingswisselingen, die ondertussen onze effectiviteit in ons werk en de kwaliteit van onze (werk)relaties met anderen beïnvloeden, maar moeilijk verklaren en begrijpen we niet waar deze vandaan komen.

Meer over Bewustzijnsleer en Bewustzijnscoaching en -counselling lees je in de artikelen die je hiernaast kunt downloaden.